Aşure Tarifi

Aşure Tarifi’nin Malzemeleri

500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım)
Üzeri için;

25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın
Hazırlanışı:

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün.
Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın.
Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz.
Aşure günleri yaklaşırken en sevdiğim tariflerimden olan ve çok beğenilen aşure tarifimi güncellemek çok sorulan soruları yanıtlamak istedim. Şimdiye kadar 460 takipçim denemiş ve fotoğrafını bizlerle paylaşmış, fotoğraf paylaşmayan yorumları ile mesajını ileten yüzlerce takipçimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Özellikle ilk kez yapacak olanlar mutlaka yorumlara göz atmalısınız, ilk kez yapıp görüş belirten bir çok üyemiz var.

Aşure Yapmanın Püf Noktaları

Nohut ve fasulyeleri önceden haşlanmış olarak kullanabilirsiniz. Sık sorulduğu için belirtmek istedim konserve nohut ve fasulye ile de yapabilirsiniz.
Buğdayı 2 kez kaynatıp suyunu döküyoruz. Bu bölüm buğdayın kara suyunu akıtmak, aşuremizin beyaz renkli olmasını sağlamak için yapılıyor. 2 Kez siyah suyu döktükten sonra ekleyeceğiniz su ile aşuremizi pişireceğiz.
Süt eklemek istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilirler, bence rengini güzelleştiriyor, süt tadı hissedilmiyor bu konuda endişeniz var ise merak etmeyin sütlü olduğu anlaşılmayacak 🙂
Tuz adetten ekleriz, aşurede çok çeşit olur ya o nedenle anneannelerimden gördüğümüz budur. Koca bir tencere aşurede eklenen bir çimdik tuz yine hiç fark edilmeyecek. Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.
Aşureniz pişerken mutlaka sıcak suyu hazırda bulundurun. Kıvamını damak tadınıza göre ayarlamak, gerekirse su eklemek için gerekecektir. Bol su ister bu tatlı.
Cevizi süsleme aşamasında kullanıyorum, tatlının içerisine tatlımızı karartmaması için eklemeyi tercih etmiyorum.
Aşurenin şekerini ayarlarken tattığınız aşurenin soğumuş olmasına dikkat edin, sıcak tatlı ile soğuk tatlının hissedilen şeker oranı farklı olabiliyor. Soğutup tatmanızı öneririm.
Dilerseniz elma ve portakal kabuğu ile tatlandırabilirsiniz.
Bu tarif ile kaç kase aşure elde edebilirim?

Elbetteki sunum kaselerinizin boyutuna göre değişir ancak ortalama boyutta bir kase ile yaklaşık 25 kase tatlı çıkıyor. Biraz küçük plastik kaplardan kullanırsanız daha çok elde edebilirsiniz.

Aşure kaç kalori?

1 porsiyon aşure yaklaşık olarak 350 kalori olarak belirtiliyor.

Bir önceki yazımda « makalem ilgini çekebilir. Okumak istermisin ?
yorum yok
1.000 okuma
30 Eylül, 2017
admin
admin

Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin makale yazarlığı yapar. Site web editörü olan admin.


300x250 reklam

Yorumlar



Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?